Het fenomeen van “goed-genoeg-zijn”; Wanneer mag je van jezelf zeggen dat je het goed genoeg hebt gedaan?

Het is natuurlijk heel vermoeiend als je vindt dat je het nooit goed genoeg doet. Het is een eindeloze race. Vind je dat de lat altijd te laag ligt? Wanneer je de lat hebt gehaald zul je vast wel denken dat je de lat te laag had gelegd. Je bent jezelf wel aan het stretchen door de lat iedere keer net weer hoger te leggen, maar het kan je zelf ook helemaal uitputten, omdat je de goal nooit haalt. Een beetje zoals met een ezel en de wortel voor zijn neus. Hij blijft maar gaan, maar zal de wortel nooit bereiken.

Als je op deze manier weet dat je een doel nooit zal halen dan hoeft het eigenlijk geen probleem te zijn. Maar dan moet je het wel echt wéten. Het hele leven bestaat uit allerlei doelen die continue veranderen. Verlangens blijven altijd bestaan. Je zult nooit al je verlangens vervult hebben, en dat is eigenlijk maar goed ook. Dan heb je nog dromen voor de toekomst.

Je weet dus dat je nog niet klaar bent, dat het altijd beter kan. Maar dit moet je dan wel kunnen accepteren en weten. Anders zou je somber kunnen worden en bij de pakken neer gaan zitten, omdat je de doelen toch nooit haalt.

Een ander alternatief om het probleem van nooit goed-genoeg-zijn aan te pakken, is door kleinere doelen of lagere latten met jezelf af te spreken. Je hebt dan namelijk iedere keer de vreugde van het behalen van het doel! Je weet dat het even goed is. Dit geeft meer rust en voldoening. Je hoeft niet bang te zijn dat je jezelf dan niet meer stretched, want je kunt altijd weer nieuwe grotere doelen stellen. Maar in de tussentijd kun je wel doelen behalen en blij zijn met het resultaat.

Bekijk eens in je eigen leven waarvoor je continue aan het ‘rennen’ bent. Zou je voor deze race wat kleinere doelen kunnen opstellen? Stel bijvoorbeeld een aantal milestones in. Zo ga je van milestone naar milestone en mag je het veel vaker vieren tussendoor. En stel ook eens een einddoel in. Dit zal ook wonderen doen voor je!

Het probleem van goed-genoeg-zijn is hiermee helaas nog niet helemaal opgelost. Bovenstaande methode kan namelijk nog steeds een ontevreden gevoel geven; dat je altijd meer nodig hebt om goed genoeg te zijn. Om dit in de kern op te lossen moet bij jezelf naar binnen gaan!

Voel dat je goed genoeg bent op dit moment. Dat er niks anders nodig is op dit moment. Dat dit moment perfect is en dat jij perfect bent op dit moment. Het gevoel dat je hierdoor ervaart is hetzelfde gevoel als dat je na probeert te jagen met al je harde werken. Houd dit gevoel dus vast, want dat is het enige dat telt. Met dit gevoel van “genoeg-zijn” ben je meteen uit de eindeloze race gestapt.

Dat je dit gevoel nu kan ervaren wil niet zeggen dat je geen doelen meer gaat behalen, maar het moeten, het forceren, de noodzaak, de negatieve lading is er van af. Je gaat nu doelen halen omdat je het fijn vindt, niet omdat het moet om je gevoel van “genoeg-zijn” te bevredigen.

Probeer komende week eens een aantal keer per dag voor jezelf te visualiseren en te voelen:

Ik voel dat ik op dit moment goed genoeg ben.
Er is niks anders nodig op dit moment.
Dit moment is perfect en ik ben perfect op dit moment.

Succes! En laat me weten wat je van de oefening vond en of je nog andere vragen hebt.

Wil je voorkomen dat je vastloopt met je scriptie?

Schrijf je dan in voor het Scriptiepakket. Hierbij word je intensief gecoacht (zowel individueel als in groepsverband) om jouw scriptie zo snel mogelijk met plezier en een mooi cijfer af te ronden!


Een e-boek speciaal voor jou!

Ontvang gratis het e-boek: “Schrijf gemakkelijk en snel de scriptie naast je baan of gezin”.
–> Klik hier om te downloaden <–


Gratis Masterclass: Hulp bij je hoofdvraag

De online Masterclass neemt je stap voor stap mee naar de perfecte hoofdvraag.

Ben je aan het worstelen met het maken van je hoofdvraag? Of twijfel je of je hoofdvraag goed is opgesteld? Of wil je je graag goed voorbereiden op het maken van de hoofdvraag?

Dan is deze masterclass voor jou!

Vrijdag 21 juni om 10.00 uur

–> Klik hier voor meer info <–


Wanneer is het goed genoeg?
Wanneer is het goed genoeg?
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *