Hoe is het om als studerende professional tijd te maken voor je scriptie? Veel studerende professionals worstelen met de balans tussen werk, studie en privé. Veel studerende professionals hebben een gezin, een baan en werken in de avonden en de weekenden aan hun scriptie. Er zijn slechts korte perioden beschikbaar om aan de scriptie te werken, waardoor er veel gestart en gestopt moet worden.

Het kan lastig zijn om iedere keer weer te starten en te stoppen met werken aan je scriptie. Vaak ben je net lekker bezig en dan is het alweer tijd om naar bed te gaan of de kinderen van school op te halen. Je moet je scriptie weer wegleggen en kan er morgen pas weer aan verder werken.

Als dit iedere keer gebeurt kan het veel tijd kosten om weer op te starten. Je laatste gedachtegangen zijn weggezakt en het lijkt of dat je helemaal weer van voren af aan moet beginnen. Waar was je ook alweer mee bezig? Waar was je gebleven? Dit komt veel voor als je alleen korte perioden aan je scriptie kunt werken, omdat je niet fulltime studeert.

Er zijn effectieve tips die je kunt gebruiken als je vaak start en stopt met werken aan je scriptie. Met behulp van deze tips hoef je niet steeds van voor af aan te beginnen en kun je snel verder werken.

Tip 1 – Noteren

Noteer alles als je stopt! Als je stopt met werken schrijf dan nog even de losse eindjes op. Wanneer je bijvoorbeeld halverwege het schrijven van je theorie hoofdstuk moet stoppen. Noteer dan alles wat je nog van plan was om te gaan doen, maar helaas niet meer gelukt is. De gedachten en ideeën die je nu noteert kun je morgen gebruiken om weer snel mee te starten en verder te werken.

Tip 2 – Wekelijkse dagplanning

Als je precies weet waar je aan moet werken als je begint met werken, dan kom je het snelste vooruit. Je verspilt geen tijd met nadenken over wat je zou moeten gaan doen. Je weet precies waar je aan moet werken als je wekelijks gebruik maakt van een dagplanning.

Maak iedere week een planning voor alle uren die je per dag kunt werken. Door goed in te plannen wat je kunt doen in de paar uurtjes die je per dag hebt, kun je meteen aan de slag.

Neem op een vast moment in de week de tijd om een specifieke dagplanning te maken. Zet deze planning in je agenda of maak een tabel waarin je de datum en activiteiten noteert. Een dagplanning geeft je ook goed overzicht in wat er allemaal nog moet gebeuren. Wen jezelf ook aan om regelmatig de planning bij te stellen. De werkelijkheid loopt namelijk altijd anders dan je planning. Dit is niet erg, maar houd je planning wel up-to-date.

Tip 3 – To do lijst

Mocht een planning niet voor je werken, dan kun je gebruik maken van to-do lijstjes. Zet op je to-do lijst welke kleine taakjes je deze week allemaal moet gaan doen. Als je gaat werken bekijk je de takenlijst voor deze week. In theorie kun je ieder taakje kiezen waar je op dat moment zin in hebt. Je hoeft niet na te denken over de prioriteit, omdat je dat al aan het begin van de week hebt gedaan toen je de takenlijst hebt gemaakt. Nu hoef je alleen een taakje te kiezen en te gaan werken.

Maak de taakjes echt specifiek en niet te groot. Maak de taakjes zo groot zodat ze in 1-2 uur te doen zijn. De taak “Uitschrijven inleiding” is veel te groot. Maar bijvoorbeeld “Een alinea schrijven over het concept scholing” is al veel specifieker en duidelijker.

Als je klaar bent met je taak en je hebt nog tijd, begin dan aan een volgend taakje. Moet je plotseling stoppen en je bent nog niet klaar met het taakje, noteer dan op je takenlijst wat er nog voor deze taak moet gebeuren. Deze taak staat dan weer op de takenlijst voor de volgende keer. Zo gaat er niks verloren van je ideeën én je hebt je taak voor vandaag echt afgerond.

Hoe ga jij om met het starten en stoppen van werken aan je scriptie? Deel het hieronder in een comment.


Een e-boek speciaal voor jou!

Ontvang gratis het e-boek: “Schrijf gemakkelijk en snel de scriptie naast je baan of gezin”. –> Klik hier om te downloaden <–

Gratis Masterclass: Hulp bij je hoofdvraag

De online Masterclass neemt je stap voor stap mee naar de perfecte hoofdvraag.
Ben je aan het worstelen met het maken van je hoofdvraag? Of twijfel je of je hoofdvraag goed is opgesteld? Of wil je je graag goed voorbereiden op het maken van de hoofdvraag?
Dan is deze masterclass voor jou!
Vrijdag 21 juni om 10.00 uur
–> Klik hier voor meer info <–
Scriptie schrijven als studerende professional – starten, stoppen, starten, stoppen..

Scriptie schrijven als studerende professional – starten, stoppen, starten, stoppen..
Getagd op:         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *