Videotranscript: Hoe maak je goede deelvragen?

Vandaag wil ik jullie wat tips geven over hoe je goede deelvragen kunt opstellen. Wat zijn deelvragen? Deelvragen zijn eigenlijk subvragen van de hoofdvraag. De hoofdvraag is allesomvattend, en de deelvragen zorgen ervoor dat je de hoofdvraag stapje voor stapje kan beantwoorden. Met andere woorden: de deelvragen ondersteunen je hoofdvraag.

1. De deelvragen moeten de hoofdvraag ondersteunen

Daarmee heb ik ook meteen het allerbelangrijkste gezegd: de deelvragen mogen niet zo groot zijn als de hoofdvraag. Als de concepten die je in je hoofdvraag benoemt nog niet duidelijk zijn vanuit de theorie of vanuit je inleiding, dan moet je die dus in je deelvragen gaan uitleggen. Alle concepten die in je hoofdvraag voorbijkomen moeten ook in de deelvragen voorkomen. Dus je knipt de hoofdvraag op in stukjes, en dat zijn de deelvragen.

2. Vier tot zes deelvragen

Verder is het belangrijk dat je niet te veel deelvragen hebt. Het meest ideaal is vier á zes deelvragen. Als je er één hebt, dan is het eigenlijk meer een soort hoofdvraag. Twee deelvragen is ook echt te weinig, want dan krijg je té algemene vragen. Als je tien of vijftien deelvragen hebt wordt het echter erg onoverzichtelijk, en dan zou je ze beter kunnen groeperen door een iets grotere vraag of een algemenere vraag ervan te maken. Dus idealiter vier tot zes deelvragen.

3. Stel één duidelijke vraag

Daarnaast is het belangrijk dat je één duidelijke vraag stelt. Dus geen “… én …” vraag. Ook voor je hoofdvraag geldt dit. Als je het woord ‘en’ of ‘of’ gebruikt in je vraag, dan moet je even opletten of je niet stiekem twee vragen aan het stellen bent.

Als het er twee zijn dan knip je ze los en maak je er twee deelvragen van. Als dat niet zo is – als je al genoeg deelvragen hebt bijvoorbeeld – dan moet je even nagaan of je deelvraag misschien iets te gedetailleerd is, en kun je het best de kern samenvatten. Nogmaals: het is erg belangrijk dat je maar één vraag stelt, want dan kun je ook een duidelijk antwoord hierop geven.

4. Stel open vragen

Een volgende tip is dat de deelvraag (net als de hoofdvraag) een open vraag is. Het is geen ja / nee vraag, want anders zou het natuurlijk wel heel simpel zijn. In een scriptie willen we wel wat meer achtergrond en informatie genereren, dus vandaar dat je een open vraag stelt en daarmee meer informatie kan geven.

5. Wees specifiek

De sub vragen / deelvragen zijn nog specifieker dan de hoofdvraag en mogen zoals gezegd niet te algemeen zijn. Ze moeten afgebakend zijn, want als je een heel algemene deelvraag hebt, dan zou dat ervoor kunnen zorgen dat je teveel gaat onderzoeken. Dan kun je vervolgens wel antwoord geven op de deelvraag, maar daarmee heb je teveel informatie voor de hoofdvraag. En dat is dus niet nodig. Probeer binnen de kaders van de hoofdvraag ook de deelvraag te stellen. Wees dus specifiek.

6. De volgorde

En tot slot nog een tip over de volgorde. Het is namelijk ook goed om de volgorde van de vragen even goed te bekijken om te zien wat de meest logische volgorde is. Welke kennis wil je als eerste vergaren, en wat komt daarna? Vaak zijn dan de eerste deelvragen wat meer beschrijvend, en de deelvragen die daarna komen wat meer verklarend. Dat is een logische volgorde, want als je de concepten eerst wat meer beschrijft, dan kun je daar meer onderzoek naar doen. Aan de hand daarvan kun je verklaringen proberen te vinden voor de concepten die je reeds beschreven hebt.

Die volgorde van de deelvragen houd je ook gedurende je hele scriptie vast. Ook in het resultaten hoofdstuk is het makkelijk om die volgorde vast te houden. Als je meteen begint met een heel ingewikkelde, verklarende deelvraag en daarna de concepten pas gaat beschrijven (of de beschrijvende deelvragen gebruikt), is het wat onlogisch. Kort gezegd: kijk goed naar wat de meest logische volgorde is.

Samenvatting

Dit waren de zes tips die ik met jullie wilde delen. Ik zal ze nog even herhalen:

  1. Zorg dat alle concepten uit de hoofdvraag in een deelvraag terugkomen, dus dat de deelvragen de hoofdvraag echt ondersteunen.
  2. Ga na of je meerdere vragen binnen je deelvraag hebt. Dus gebruik je ‘en’ of ‘of’, let dan even goed op, want dan heb je waarschijnlijk twee vragen in een deelvraag gezet.
  3. Vier tot zes deelvragen is gemiddeld. Meer is echt niet nodig, want dan wordt het onoverzichtelijk.
  4. Maak er een open vraag van, dus geen ja / nee vraag. Dat geldt zowel voor de hoofdvraag als voor de deelvragen.
  5. Wees specifiek: zorg dat je deelvragen goed afgebakend zijn.
  6. Check dat de volgorde van de deelvragen logisch is. Zorg dat je goed de logische volgorde aanhoudt, omdat die verder ook in je scriptie gebruikt wordt.

Ken de hoofd- en deelvragen uit je hoofd

Het hele stelsel van hoofd- en deelvragen is het volledige framework voor je scriptie. Daar wordt continu naar terugverwezen. Je moet de hoofd- en deelvragen ook echt goed in je hoofd hebben, omdat je dan continu kan nagaan of je wel in de goede richting zit. Bij het literatuuronderzoek bijvoorbeeld kun je zo snel selecteren welke informatie je wel of niet nodig hebt, zodat je niet afdwaalt. Dit geldt dus ook voor het onderzoek zelf, voor het opstellen van de interviews, en voor het vaststellen van welke informatie je gaat gebruiken voor het beantwoorden van elke deelvraag apart.

Dat was de tip voor deze week. Ik merkte dat veel studenten hier tegenaan liepen, dus jullie misschien ook wel. Ik hoop dat ik jullie op deze manier weer wat geholpen heb met de scriptie en ben benieuwd wat jullie vragen voor volgende week zijn.

Elke donderdag om 11.00 geef ik een live Q&A op het YouTube kanaal van Frisse Colleges. Mocht je vragen hebben, dan kun je deze in de comments op YouTube plaatsen of via de Super Scriptie Club Facebookgroep.

Via de live Q&A krijg je dus eigenlijk een beetje één-op-één coaching en helpen we ook de andere studenten die kijken. Mocht je kijken en schiet je een vraag te binnen, dan kun je je vraag natuurlijk ter plekke stellen. Als je je vragen van tevoren instuurt, dan kan ik me daar ook nog op voorbereiden eventueel.

In ieder geval weer leuk dat je gekeken hebt en ik zou zeggen: heel veel succes komende week. Zet ‘m op! Hopelijk spreek ik je in de Facebookgroep en anders volgende week weer. Doei doei!


Een e-boek speciaal voor jou!

Ontvang gratis het e-boek: “Schrijf gemakkelijk en snel de scriptie”.
–> Klik hier om te downloaden <–

Word lid van de Scriptie Academie

Ga voor een snelle en gemakkelijke scriptie-periode met de Scriptie Academie. De Scriptie Academie geeft je kennis, inzichten, voorbeelden, antwoorden en een stok achter de deur om je scriptie-periode fluitend door te komen.

Gun jezelf rust en vrijheid!

Stop met aanmodderen en worstelen met de scriptie. Het is een groot project, maar met de juiste kennis en hulp ga je er met sprongen doorheen.

–> Klik hier voor meer info <–
Hoe maak je goede deelvragen?

Hoe maak je goede deelvragen?
Getagd op:             

2 gedachten over “Hoe maak je goede deelvragen?

  • 10/10/2018 om 19:56
    Permalink

    Hoi Frisse Colleges,

    Hoeveel deelvragen is maximaal voor een scriptie? Ik heb er nu 12, maar denk dat het er teveel zijn. Bedankt!

    Groet,
    Sven

  • 11/10/2018 om 09:44
    Permalink

    Hi Sven,

    goed dat je de vraag stelt! In de meeste scripties wordt uitgegaan van 4-6 deelvragen. 12 deelvragen is redelijk veel. Lukt het om deelvragen samen te voegen? Of kun je sommige deelvragen algemener te maken? Hiermee reduceer je het aantal deelvragen. Succes ermee!

Reacties zijn gesloten.