Het bepalen van je scriptie onderwerp

Hoe kies je nu een goed onderwerp voor je scriptie? Waarschijnlijk ben je maanden bezig met je scriptie. Dan is het dus belangrijk dat het een goed onderwerp is. Je wilt iedere dag met veel plezier aan je scriptie kunnen werken en het onderwerp speelt daarbij een grote rol. Hieronder volgen een aantal tips die je kunnen helpen bij het kiezen van een onderwerp voor je scriptie.

Waar ligt je interesse?

Kies een onderwerp dat je leuk vindt. Kies een onderwerp dat je interessant vindt. Zo interessant dat je je er helemaal in wilt verdiepen. Je krijgt de meeste energie van een onderwerp waarnaar je nieuwsgierig bent. Tijdens het maken van je scriptie word jij de expert op dat gebied. Ga bij jezelf na waar je interesses liggen. Volg je nieuwsgierigheid. Welke vakken vond je tijdens de studie interessant? Ben je reeds interessante artikelen en onderzoeken tegengekomen? Welke interessante bijbanen of hobby’s sluiten aan bij je studie? Dit zijn allemaal aanwijzingen naar een onderwerp dat je leuk vindt.

In welk werkveld wil je terecht komen?

Weet je al welke richting je op wilt als je bent afgestudeerd? Als je hier een beeld van hebt dan kun je een onderwerp kiezen dat in lijn ligt met de start van deze carrière. Ben je geïnteresseerd in een bepaalde branche of een bepaald bedrijf? Bekijk welke zaken hier spelen en probeer daar een onderwerp op uit te kiezen.

Heb je een klik met een bepaalde docent?

Bij iedere studie zijn bepaalde docenten verantwoordelijk voor bepaalde onderwerpen. Heb je een hele goede klik met een docent? Dan kun je een onderwerp kiezen waarvoor degene verantwoordelijk is. Zo is de kans groot dat je deze docent als begeleider treft. Dit kan je scriptieproces een stuk gemakkelijker maken. Neem van te voren alvast contact op met deze docent en leg je vraag of onderwerpkeuze voor. Ook kun je mede-studenten bevragen die al door deze docent worden begeleid. Dit helpt je alvast op weg naar het kiezen van een goed onderwerp.

Bekijk voltooide scripties

Heb je een idee van een richting? Ga dan op zoek naar scripties op dit gebied die reeds geschreven zijn. Hier vind je een overzicht van alle scriptie kennisbanken. De scripties kunnen je inspiratie geven voor jouw onderwerp. Zie je jezelf hier ook over schrijven en onderzoek naar doen? Dit zorgt voor een duidelijker beeld van jouw eigen scriptie. Daarnaast bevatten de scripties vaak ook aanbevelingen voor vervolgonderzoek. Deze kun je meenemen bij je onderwerp keuze.

Ben je nu bezig met je scriptie? Hoe ben jij tot je scriptie onderwerp gekomen? Deel je tips hieronder voor andere studenten!


Een e-boek speciaal voor jou!

Ontvang gratis het e-boek: “Schrijf gemakkelijk en snel de scriptie”.

–> Klik hier om te downloaden <–


Word lid van de Scriptie Academie

Ga voor een snelle en gemakkelijke scriptie-periode met de Scriptie Academie. De Scriptie Academie geeft je kennis, inzichten, voorbeelden, antwoorden en een stok achter de deur om je scriptie-periode fluitend door te komen.

Gun jezelf rust en vrijheid!

Stop met aanmodderen en worstelen met de scriptie. Het is een groot project, maar met de juiste kennis en hulp ga je er met sprongen doorheen.

–> Klik hier voor meer info <–


Hoe kies je het onderwerp voor je scriptie?
Hoe kies je het onderwerp voor je scriptie?
Getagd op:             

Eén gedachte over “Hoe kies je het onderwerp voor je scriptie?

  • 12/07/2018 om 21:00
    Permalink

    Ik heb allereerst bedacht wat ik een leuk onderdeel vind van het vak Nederlands. Dat was voor mij werkwoordspelling. In mijn ogen is dat een onderdeel wat heel makkelijk is, maar wat voor leerlingen erg moeilijk blijkt te zijn. Ik heb samen met de directie van de school gekeken naar het onderwerp en met name mijn directeur vond het een zeer waardevol onderzoek. Ik ben dit gaan onderzoeken bij een derde klas. De uitkomst is best leuk, maar heb ik nog niet volledig verwerkt. Voordat ik begon ben ik gaan kijken of er al veel onderzoek was gedaan naar dit verschijnsel en dat was het geval. Dat maakt een onderzoek opstellen voor jezelf ook makkelijker.

    Toen ik afstudeerde voor de PABO heb ik een onderwerp gekozen wat op dat moment heel actueel was. Het speelde heel erg op dat moment, maar daardoor enorm weinig literatuur erover te vinden. Het enige wat geschreven was over de nieuwe niveaubeschrijvingen voor het vak Nederlands was op dat moment: het rapport van de commissie Meijerink zelf. Ik liep er toen enorm tegenaan dat er weinig literatuur te vinden was over dit onderwerp, waardoor ik alleen maar naar dat ene rapport kon verwijzen. Achteraf had ik dus beter een ander onderwerp kunnen kiezen.

    Mijn tips zouden zijn:
    – Onderzoek iets wat je zelf écht interessant vindt.
    – Zorg dat er voldoende literatuur beschikbaar is voor het onderwerp wat je wilt onderzoeken.
    – Baken je onderwerp voldoende af, zodat het niet te groot wordt.
    – Als je leerlingen iets nieuws wil leren, zorg dan dat de leerlingen het zelf ook willen leren.

Reacties zijn gesloten.