Wat zijn de voordelen van een weekplanning?

Een weekplanning is een actieplan voor wat de je de hele week gaat doen. Het gebruiken van een weekplanning bespaart een hoop energie, omdat je slechts één keer per week hoeft na te denken over wat deze week prioriteit heeft en waar je aan gaat werken. Dit bespaart iedere ochtend tijd, omdat je meteen aan de slag kan gaan en niet hoeft te bedenken wat het belangrijkste is op dat moment.

Daarnaast vermindert een weekplanning uitstelgedrag. Je gaat namelijk doen wat er staat en niet een nutteloze activiteit verzinnen. Ook als je maar korte tijdsvakken hebt om aan je scriptie te werken wil je deze momenten zo goed mogelijk benutten en niet besteden aan het besluiten waar je aan moet werken.

weekplanning maken

Tot slot geeft een weekplanning een gevoel van voortgang. Als je de taken van de dag of week gereed hebt, voel en zie je dat je vooruit bent gegaan. In tegenstelling tot wanneer je de taken steeds alleen maar in het licht van de gehele scriptie bekijkt. Dan lijkt het eindeloos te zijn. Met een weekplanning ga je echt vooruit!

Hoe maak je een weekplanning?

Maak taken klein en specifiek. Zorg dat de taken afgebakend zijn. Schat van te voren de tijdsduur van een taak in. De taak mag niet langer dan 4 uur zijn. Anders kun je de taak beter opsplitsen in meerdere taken. En zorg ervoor dat je precies weet wat je moet doen. Dus niet: literatuur lezen. Maar wel: 10 pagina’s lezen van artikel [titel] van [auteur].

Verdeel de taken over de weekdagen. Zo ontdek je of het allemaal realistisch is wat je voor ogen hebt.  Probeer wel zo realistisch mogelijk te plannen om het te laten werken voor je. Ben je op een dag te druk? Dan plan je volgende week minder in. Ben je te rustig op een dag? Dan kun je volgende week meer inplannen.

Plan alle taken in je agenda in. Met behulp van je agenda kun je nauwkeuriger en realistischer plannen. Je houdt meer rekening met privé-activiteiten. zoals uiteten, sportactiviteiten en reistijd. Daarnaast weet je precies wat je op welke dag en welk tijdstip moet doen. Je kunt ieder moment in je agenda bekijken waarmee je bezig mag zijn. Kun je meteen na je sportles een artikel lezen? Of is het beter om na de les reistijd en rusttijd in te plannen? Let ook op het tijdstip van de dag. Op welke momenten kun je het beste moeilijke taken doen en wanneer werk je fijner aan gemakkelijke taakjes?

Succes met het opstellen van jouw weekplanning, zodat je komende weken heel ontspannen en snel aan je scriptie kan werken.


Doe mee met de Super Scriptie Training

De Super Scriptie Training helpt je om snel en met plezier aan je scriptie te werken! In de live training komen zowel inhoudelijke als persoonlijke vaardigheden aan bod. Er is voldoende ruimte voor het stellen van jouw vragen en je ontvangt een speciale bonus aan het einde van de training. De online training is kosteloos en duurt ongeveer 1,5 uur.

Na de Super Scriptie Training ga je weer met frisse moed aan de slag met je scriptie!

  • “Erg goed! Leuke persoonlijke tips. Mariken stond open voor vragen en bracht de informatie op een leuke manier.”
  • “Mariken is gemotiveerd in wat ze doet en brengt daarmee positiviteit.”
  • "Helder, overtuigend en verstand van zaken.”


Werk snel en ontspannen met een weekplanning
Getagd op:                            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *