Perfectionisme kan bij het schrijven van je scriptie flink in de weg  zitten. Het kan ervoor zorgen dat je veel langer over je scriptie doet. Perfectionisme is eigenlijk een soort van onzekerheid. Je bent onzeker dat het niet goed is.

Je bent onzeker dat het een te laag cijfer oplevert. Je durft de hoofdstukken niet in te leveren, omdat ze niet goed genoeg zijn. Er is altijd nog iets te verbeteren. Je komt helemaal niet tot een tekst, omdat je de zinnen niet goed genoeg vindt en schrapt. Je blijft de hoofdvraag en deelvragen steeds wijzigen waardoor er niet gestart kan worden met het onderzoek.

Dit kan allemaal gebeuren als perfectionisme je in de weg zit. Streven naar perfectie kan je natuurlijk ook motiveren en ervoor zorgen dat je het beste uit jezelf haalt. Maar in de meeste gevallen blokkeert perfectionisme je en zorgt het ervoor dat je helemaal niets meer doet! Wanneer streven naar perfectie je blokkeert dan is het belangrijk om het los te laten. In dit artikel vind je enkele tips om perfectionisme los te laten.

Wat als je het nooit perfect krijgt? Dan heb je niks.

Dan komt het nooit af en heb je dus niks. En niks is een nul, een onvoldoende. Zou je liever een nul hebben of zou je liever een zes willen hebben? Een zes is een voldoende. Zou je dan niet veel liever die voldoende willen hebben?

Als het perfectionisme je in de weg zit en je helemaal niks haalt, dan is het altijd beter om “gewoon maar” een zes te halen en te slagen voor de scriptie en uiteindelijk je studie. Na de studie wordt er nog maar nauwelijks naar cijfers gevraagd. Het gaat er vooral om of je een diploma hebt.

Schrijf je blokkades op.

Schrijf op waarom je het niet goed genoeg vindt. Dit zorgt ervoor dat het uit je hoofd gaat en laat het niet meer rond spoken in je gedachten. Dit geeft rust en inzicht. Daarna probeer je de blokkade om te draaien. Probeer hem positief te formuleren en herhaal deze zin een paar keer. Je gaat nu geloven dat het ook anders kan zijn. Je denkt bijvoorbeeld: “Ik krijg dit hoofdstuk nooit op tijd af.” Deze blokkade buig je om naar: “Dit hoofdstuk is precies op het juiste moment klaar.” Deze tweede zin geeft je veel meer lucht en ruimte. Je komt uit de blokkade en kan met nieuwe energie doorwerken aan je hoofdstuk.

Bestaat perfectie?

Wat is perfect? Kan dat? Bestaat perfectie? Volgens mij bestaat perfect niet. Iets kan altijd beter of anders. Daarnaast heeft ook iedereen een andere mening. Perfect is subjectief en per persoon verschillend. Is het verstandig om alles perfect te willen doen als het toch nooit perfect kan zijn? Door in te zien dat perfectie niet bestaat, weet je dus ook dat streven naar perfectie niet realistisch is. Een eindeloze race die nooit te winnen is!

Dit waren zo enkele tips om perfectionisme los te laten. Heb jij nog tips over hoe je met perfectionisme om kunt gaan? Laat het weten in een comment!


Een e-boek speciaal voor jou!

Ontvang gratis het e-boek: “Schrijf gemakkelijk en snel de scriptie naast je baan of gezin”.
–> Klik hier om te downloaden <–


Gratis Masterclass: Hulp bij je hoofdvraag

De online Masterclass neemt je stap voor stap mee naar de perfecte hoofdvraag.

Ben je aan het worstelen met het maken van je hoofdvraag? Of twijfel je of je hoofdvraag goed is opgesteld? Of wil je je graag goed voorbereiden op het maken van de hoofdvraag?

Dan is deze masterclass voor jou!

Vrijdag 21 juni om 10.00 uur

–> Klik hier voor meer info <–


Hoe kom je af van perfectionisme?
Hoe kom je af van perfectionisme?
Getagd op:                     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *