Perfectionisme kan bij het schrijven van je scriptie flink in de weg  zitten. Het kan ervoor zorgen dat je veel langer over je scriptie doet. Perfectionisme is eigenlijk een soort van onzekerheid. Je bent onzeker dat het niet goed is.

Je bent onzeker dat het een te laag cijfer oplevert. Je durft de hoofdstukken niet in te leveren, omdat ze niet goed genoeg zijn. Er is altijd nog iets te verbeteren. Je komt helemaal niet tot een tekst, omdat je de zinnen niet goed genoeg vindt en schrapt. Je blijft de hoofdvraag en deelvragen steeds wijzigen waardoor er niet gestart kan worden met het onderzoek.

Dit kan allemaal gebeuren als perfectionisme je in de weg zit. Streven naar perfectie kan je natuurlijk ook motiveren en ervoor zorgen dat je het beste uit jezelf haalt. Maar in de meeste gevallen blokkeert perfectionisme je en zorgt het ervoor dat je helemaal niets meer doet! Wanneer streven naar perfectie je blokkeert dan is het belangrijk om het los te laten. In dit artikel vind je enkele tips om perfectionisme los te laten.

Wat als je het nooit perfect krijgt? Dan heb je niks.

Dan komt het nooit af en heb je dus niks. En niks is een nul, een onvoldoende. Zou je liever een nul hebben of zou je liever een zes willen hebben? Een zes is een voldoende. Zou je dan niet veel liever die voldoende willen hebben?

Als het perfectionisme je in de weg zit en je helemaal niks haalt, dan is het altijd beter om “gewoon maar” een zes te halen en te slagen voor de scriptie en uiteindelijk je studie. Na de studie wordt er nog maar nauwelijks naar cijfers gevraagd. Het gaat er vooral om of je een diploma hebt.

Schrijf je blokkades op.

Schrijf op waarom je het niet goed genoeg vindt. Dit zorgt ervoor dat het uit je hoofd gaat en laat het niet meer rond spoken in je gedachten. Dit geeft rust en inzicht. Daarna probeer je de blokkade om te draaien. Probeer hem positief te formuleren en herhaal deze zin een paar keer. Je gaat nu geloven dat het ook anders kan zijn. Je denkt bijvoorbeeld: “Ik krijg dit hoofdstuk nooit op tijd af.” Deze blokkade buig je om naar: “Dit hoofdstuk is precies op het juiste moment klaar.” Deze tweede zin geeft je veel meer lucht en ruimte. Je komt uit de blokkade en kan met nieuwe energie doorwerken aan je hoofdstuk.

Bestaat perfectie?

Wat is perfect? Kan dat? Bestaat perfectie? Volgens mij bestaat perfect niet. Iets kan altijd beter of anders. Daarnaast heeft ook iedereen een andere mening. Perfect is subjectief en per persoon verschillend. Is het verstandig om alles perfect te willen doen als het toch nooit perfect kan zijn? Door in te zien dat perfectie niet bestaat, weet je dus ook dat streven naar perfectie niet realistisch is. Een eindeloze race die nooit te winnen is!

Dit waren zo enkele tips om perfectionisme los te laten. Heb jij nog tips over hoe je met perfectionisme om kunt gaan? Laat het weten in een comment!

Super Scriptie Club

Word nu nog gratis lid van de Super Scriptie Club. Dit is een Faceboekgroep waarin je veel tips krijgt, je scriptiefrustraties kwijt kan, elkaar kan helpen en je successen kunt delen! Iedere week is er een live Q&A voor al je vragen. Klik hier om naar de FB-groep te gaan.

Scriptiesessie

Loop je vast met je onderzoeksvoorstel? Weet je niet hoe je verder moet doen? Lukt het niet om de draad weer op te pakken? Krijg je geen woord op papier? Of nadert je deadline in rap tempo? Vraag dan een gratis scriptiesessie aan!

In een gratis kennismakingsgesprek bespreken we waar je nu staat, waar je naartoe wilt en wat daar nog voor nodig is. We stellen samen duidelijke doelen op, die jou helpen om een goede scriptie in een zo’n kort mogelijke tijd op te leveren. Klik hier voor meer informatie.

Vond je deze post nuttig? Stuur hem dan door naar je vrienden of deel op social media:

Hoe kom ik van mijn perfectionisme af?
Getagd op:                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *