Je kent het wel; je bent al dagen aan het uitstellen. Je bent al dagen aan het bedenken wat je allemaal gaat doen. Je to-do lijst wordt steeds langer. Maar… je komt niet in actie. Je start niet met de taken op je to-do lijst. Wat kun je hier aan doen?

Wanneer onderneem ik actie?

Mensen ondernemen actie om de behoeften aan autonomie, verbondenheid en competentie te bevredigen.

  • Autonomie – het gevoel dat je ergens uit vrije wil zelf voor mag kiezen/gekozen hebt.
  • Competentie – het gevoel dat je bepaalde taken steeds beter beheerst, doordat je vooruitgang boekt.
  • Verbondenheid – de basale behoefte om ergens bij te horen en dingen uit te wisselen met andere mensen met wie je je verbonden voelt.

(bron: wij-leren.nl)

Hoe kun je aan bovenstaande behoeften voldoen? Hoe zorg je ervoor dat je helemaal autonoom kiest voor de taken die voor je liggen? Door je bijvoorbeeld in te beelden hoe het voelt als de taken klaar zijn kun je energie krijgen om in actie te komen. Je krijgt een goed gevoel als je denkt aan het resultaat. Je krijgt ook de kracht om te beginnen, omdat je weet waar je naartoe werkt.

Je kunt de behoefte aan competentie bevredigen door altijd te onthouden dat je gaandeweg leert. Fouten bestaan niet, alleen ervaringen bestaan. Je doet nieuwe ervaringen op en je leert van alles wat je onderneemt. Deze gedachte zorgt er ook voor dat je niet blokkeert. Je geeft jezelf de ruimte om te leren en te doen.

Je kunt voldoen aan de behoefte van verbondenheid door samen met anderen te werken aan je scriptie. Bijvoorbeeld door een studiegenoot te zoeken waarmee je eenzelfde studietempo hebt. Spreek samen af om aan de scriptie te werken. Ook kun je ervoor zorgen dat meerdere mensen betrokken zijn bij jouw scriptie. Je ouders, je begeleider, je studiegenoten of je coach kunnen betrokken zijn bij je scriptie. Met hen kun je sparren over de vragen waarmee je worstelt. Of je kunt hen regelmatig op de hoogte houden van jouw voortgang. Dit verbind je met mensen en zorgt voor het nemen van actie.

Welke tips heb jij om actie te nemen? Wat helpt jou om uitstelgedrag te verslaan? Deel het in de comments!


Een e-boek speciaal voor jou!

Ontvang gratis het e-boek: “Schrijf gemakkelijk en snel de scriptie naast je baan of gezin”.
–> Klik hier om te downloaden <–


Gratis Masterclass: Hulp bij je hoofdvraag

De online Masterclass neemt je stap voor stap mee naar de perfecte hoofdvraag.

Ben je aan het worstelen met het maken van je hoofdvraag? Of twijfel je of je hoofdvraag goed is opgesteld? Of wil je je graag goed voorbereiden op het maken van de hoofdvraag?

Dan is deze masterclass voor jou!

Vrijdag 21 juni om 10.00 uur

–> Klik hier voor meer info <–


Wanneer ga ik echt beginnen?
Wanneer ga ik echt beginnen?
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *