Hoe zorg je ervoor dat je de moed niet laat zakken? Of is het niet zo erg als de moed je af en toe even in de schoenen zakt?

Waarschijnlijk heb je al eens getwijfeld om te stoppen met je scriptie. Ook heb je daarna besloten om het toch niet op te geven. Je weet niet hoe, maar je weet – 80% zeker 😉 – dat je je scriptie gaat afronden. Ondanks dat het een groot vraagteken is hoe je het gaat halen, is het een heel goed signaal dat je besluit om door te gaan. Het is niet de oplossing, maar het zorgt er wel voor dat je het einddoel voor ogen blijft houden en het geloof om het te behalen. Als je besluit dat je het niet meer gaat halen dan is het afgelopen. Dan geef je op en zul je je scriptie nooit afronden.

Af en toe de moed laten zakken hoeft niet erg te zijn. Aan het einde van zo’n motivatie-dip ben je namelijk weer opgeladen om er tegenaan te gaan. Je krijgt weer een scherpe focus en voelt wat je echt wilt. Je kan ook strijdvaardig worden! Je wilt de scriptie en daarmee je studie af gaan ronden! Deze innerlijke drive is de beste brandstof voor het werken aan je scriptie.

Sommige studenten gebruiken de druk van buitenaf (zoals de studieschuld, ouders en  vrienden) als brandstof. Dit kan een grote druk en motivatie zijn om je scriptie te behalen. Je wilt hen niet teleurstellen. Maar deze brandstof is veel minder krachtig dan de motivatie vanuit jezelf. Uiteindelijk moet je het helemaal zelf doen! Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je zelf de moed opbrengt en zelf energie en geloof hebt dat je de scriptie gaat afronden.

Vertrouw op je eigen motivatie en accepteer dat het soms even iets minder gaat. Af en toe de moed laten zakken is normaal als je bezig bent met een pittige klus. Na een paar dip-dagen hervind je de motivatie en drive om door te gaan en merk je dat je in korte tijd weer veel gedaan krijgt.

Ben niet bang als je het even niet meer ziet zitten. Weet dat er hierna weer veel energie en motivatie vrij komt. Waak er wel voor dat deze dip geen weken duurt. Dan is het noodzaak om even aan de bel te trekken en niet alleen te blijven tobben met deze dip!

Super Scriptie Club

Word nu nog gratis lid van de Super Scriptie Club. Dit is een Faceboekgroep waarin je veel tips krijgt, je scriptiefrustraties kwijt kan, elkaar kan helpen en je successen kunt delen! Iedere week is er een live Q&A voor al je vragen. Klik hier om naar de FB-groep te gaan.

Scriptiesessie

Loop je vast met je onderzoeksvoorstel? Weet je niet hoe je verder moet doen? Lukt het niet om de draad weer op te pakken? Krijg je geen woord op papier? Of nadert je deadline in rap tempo? Vraag dan een gratis scriptiesessie aan!

In een gratis kennismakingsgesprek bespreken we waar je nu staat, waar je naartoe wilt en wat daar nog voor nodig is. We stellen samen duidelijke doelen op, die jou helpen om een goede scriptie in een zo’n kort mogelijke tijd op te leveren. Klik hier voor meer informatie.

Vond je deze post nuttig? Stuur hem dan door naar je vrienden of deel op social media:

Laat de moed niet zakken
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *