Wat is een operationalisatie schema of tabel, en hoe kun je deze maken?

De vragen van je enquête of interview komen voort uit het operationaliseren. De begrippen van je onderzoek kun je vaak niet direct aan de respondenten navragen, omdat ze te abstract zijn. Bovendien worden de begrippen of concepten niet eenduidig door de respondenten begrepen. Daarom ga je deze begrippen operationaliseren (concreter maken). Dit kun je in een aantal stappen doen met behulp van de literatuur.

Bekijk de dimensies

Allereerst ga je kijken naar de dimensies van een begrip. Valt een begrip uiteen in meerdere dimensies? Deze dimensies kun je terug vinden in de literatuur.

Vertaal elke dimensie naar een indicator

Daarna ga je kijken naar hoe je iedere dimensie kan vertalen naar een indicator. Hoe kan je iedere dimensie nog concreter en tastbaarder maken? Dit mag je met behulp van de literatuur doen, maar kun je ook met behulp van eigen logica doen.

Maak items

Tot slot maak je van iedere indicator een vraag. Dit zijn de items. Deze items kun je ook met behulp van eigen logica maken.

Zo heb je stapsgewijs een abstract begrip van je onderzoek geoperationaliseerd naar een concrete vraag voor in je enquête of interview.


Masterclass: Hulp bij je hoofdvraag

De gratis Masterclass neemt je stap voor stap mee naar de perfecte hoofdvraag.

Ben je aan het worstelen met het maken van je hoofdvraag? Of twijfel je of je hoofdvraag goed is opgesteld? Of wil je je graag goed voorbereiden op het maken van de hoofdvraag?

Dan is deze masterclass voor jou!

Donderdag 1 december van 19:30 uur tot 21:00 uur

–> Klik hier voor meer info <--
Wat is een OPERATIONALISATIE schema? | De TABEL maken

Wat is een OPERATIONALISATIE schema? | De TABEL maken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *