Wat is een operationalisatie schema of tabel, en hoe kun je deze maken?

De vragen van je enquête of interview komen voort uit het operationaliseren. De begrippen van je onderzoek kun je vaak niet direct aan de respondenten navragen, omdat ze te abstract zijn. Bovendien worden de begrippen of concepten niet eenduidig door de respondenten begrepen. Daarom ga je deze begrippen operationaliseren (concreter maken). Dit kun je in een aantal stappen doen met behulp van de literatuur.

Bekijk de dimensies

Allereerst ga je kijken naar de dimensies van een begrip. Valt een begrip uiteen in meerdere dimensies? Deze dimensies kun je terug vinden in de literatuur.

Vertaal elke dimensie naar een indicator

Daarna ga je kijken naar hoe je iedere dimensie kan vertalen naar een indicator. Hoe kan je iedere dimensie nog concreter en tastbaarder maken? Dit mag je met behulp van de literatuur doen, maar kun je ook met behulp van eigen logica doen.

Maak items

Tot slot maak je van iedere indicator een vraag. Dit zijn de items. Deze items kun je ook met behulp van eigen logica maken.

Zo heb je stapsgewijs een abstract begrip van je onderzoek geoperationaliseerd naar een concrete vraag voor in je enquête of interview.


Een e-boek speciaal voor jou!

Ontvang gratis het e-boek:
“Schrijf gemakkelijk en snel de scriptie naast je baan of gezin”.

–> Klik hier om te downloaden <--
Wat is een OPERATIONALISATIE schema? | De TABEL maken

Wat is een OPERATIONALISATIE schema? | De TABEL maken

2 gedachten over “Wat is een OPERATIONALISATIE schema? | De TABEL maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *