Onderwerp

Heb je nog geen onderwerp gekozen? Lees onderstaande tips door en neem 1 dag de tijd om een leuk onderwerp te bedenken. Meer tijd is niet nodig. Je kunt er meer tijd voor nemen, maar daar wordt het onderwerp niet perse beter van. Het onderwerp is niet relevant voor het wel of niet slagen van een onderzoek. Met ieder onderwerp kun je meestal wel afstuderen. Het is vooral belangrijk dat het onderwerp je aanspreekt en het bij je studie past. 

WO scriptie onderwerp – onderzoek dat nog ontbreekt (gap in de literatuur).
HBO scriptie onderwerp – praktijkprobleem (onderzoek bij een organisatie).

Het bepalen van je scriptie onderwerp

Hoe kies je nu een goed onderwerp voor je scriptie? Waarschijnlijk ben je maanden bezig met je scriptie. Je wilt iedere dag met veel plezier aan je scriptie kunnen werken en het onderwerp speelt daarbij een grote rol. Hieronder volgen een aantal tips die je kunnen helpen bij het kiezen van een onderwerp voor je scriptie.

Waar ligt je interesse?

Kies een onderwerp dat je leuk vindt. Kies een onderwerp dat je interessant vindt. Zo interessant dat je je er helemaal in wilt verdiepen. Je krijgt de meeste energie van een onderwerp waarnaar je nieuwsgierig bent. Tijdens het maken van je scriptie word jij de expert op dat gebied. Ga bij jezelf na waar je interesses liggen. Volg je nieuwsgierigheid. Welke vakken vond je tijdens de studie interessant? Ben je interessante artikelen en onderzoeken tegengekomen? Welke interessante banen of hobby’s sluiten aan bij je studie? Dit zijn allemaal aanwijzingen naar een onderwerp dat je leuk vindt. Luister ook naar je gevoel of iets je aanspreekt of niet.

Relevantie voor de opleiding

Houd bij het kiezen van een onderwerp rekening met de relevantie voor je studie. Het onderwerp moet iets te maken hebben met je studie en vakgebied. Onderwerpen die aan bod zijn gekomen tijdens studievakken zijn altijd relevant als scriptie onderwerp.

Sparren met de opdrachtgever

Tot slot is het belangrijk dat je met je opdrachtgever gaat sparren over de verschillende praktijkproblemen die spelen bij de opdrachtgever. Je kunt tijdens dit gesprek al aangeven waar je interesses liggen en de relevantie voor de opleiding. Vanuit hier overleg je samen welke onderwerpen ook bij de opdrachtgever spelen, die jij kunt gaan onderzoeken.

Bekijk voltooide scripties

Heb je een idee van een richting? Ga dan op zoek naar scripties op dit gebied die reeds geschreven zijn. Hier vind je een overzicht van alle scriptie kennisbanken. De scripties kunnen je inspiratie geven voor jouw onderwerp. Zie je jezelf hier ook over schrijven en onderzoek naar doen? Dit zorgt voor een duidelijker beeld van jouw eigen scriptie. Daarnaast bevatten de scripties vaak ook aanbevelingen voor vervolgonderzoek. Deze kun je meenemen bij je onderwerp keuze.

Opdrachten

OPDRACHT: Welke 3 onderwerpen vind je interessant en waarom?

OPDRACHT: Kies één onderwerp om voor nu mee verder te gaan.

Onderwerp